img

Ką ir kur valgyti atostogaujant Kipre?

Jeigu jums kada teko lankytis Kipre, tikriausiai dar ir dabar su šypsena prisimenate gardaus maisto skonį. Kipro virtuvė praturtinta įvairių kultūrų – sala anksčiau buvo Didžiosios Britanijos kolonija, o dabar ji padalinta į graikiškąją ir turkiškąją sritis. Tad nenuostabu, kad Kipre galite pasimėgauti pačiais įvairiausiais valgiais.

 

O ar jums jau teko paragauti tradicinių Kipro salos patiekalų? Jei dar tik ruošiatės keliauti į šią Viduržemio jūros salą, įrašas kaip tik jums!

 

Ką valgyti Kipre?

 

Kipro virtuvė turtinga patiekalų įvairove. Ką paskanauti nesunkiai atras tiek mėsos mėgėjai, tiek vegetarai ar net maistui išrankūs vaikai. Į tradicinių valgių sąrašą turėtų patekti kur kas daugiau patiekalų, tačiau išskiriame penkis, kuriuos paragauti atostogaujant Kipre – privalu.

 

  • Mezė (meze). Viešnagės Kipre metu jūs tiesiog privalote bent kartą užsisakyti šio patiekalo. Mezė paprastai sudaro nuo kelių iki keliolikos (o kartais net ir 30) skirtingų mėsos, žuvies, jūros gėrybių ir kitų rūšių užkandžių. Užsisakius patiekalą, padavėjai neša vieną užkandį po kito, o jūs turite galimybę paragauti įvairių patiekalų. Tik neapsigaukite, nors mezė sudaro užkandžiai, jų visiškai užteks pasisotinti. Paprastai mezė valgomas keletą valandų, lėtai mėgaujantis skonių įvairove.
  • Musaka (moussaka). Šis patiekalas skoniu kiek primena lazaniją ar mėsos troškinį. Musaka – tai maltos mėsos užkepėlė su sūriu, baklažanais ir kitomis daržovėmis. Paprastai su gruzdintomis bulvytėmis patiekiama užkepėlė yra kipriečių (ir graikų) virtuvės pasididžiavimas, tad rekomenduojame būtinai jos paskanauti.
  • Souvlaki. Arba tiesiog – kebabas. Tiesa, kiprietiškas kebabas labai skiriasi nuo to, kurį mes valgome Lietuvoje. Souvlaki kepamas kepsninėje ir patiekiamas ant iešmelio arba lėkštėje su bulvytėmis, šviežiomis daržovėmis bei ką tik iš krosnies ištraukta duona – pita.
  • Koupepia. Išvaizda ir skoniu balandėlius primenantis patiekalas, tik vietoj kopūsto lapų, prieskoniais ir žolelėmis pagardinta malta mėsa yra įvyniojama į vynuogių lapus.
  • Afelia. Tai – raudonajame vyne marinuota ir troškinta bei kalendrų sėklomis ir kitais prieskoniais gardinta kiauliena.

 

Visi šie valgiai patiekiami daugelyje Kipro restoranų. Prieš užsisakydami, pasiteiraukite kokį tradicinį patiekalą rekomenduoja patys restorano padavėjai.

 

Kur pavalgyti Kipre?

 

Kaip ir bet kurioje turizmą aktyviai vystančioje valstybėje, Kipre galite rasti daugybę restoranų, kurių įvairovėje nesunku ir pasiklysti, tad kaip neapsigauti ir rasti tikrai gerą vietą pavalgyti?

 

Pirmiausia, galite pasiteirauti vietos, kurioje gyvenate, šeimininkų ar prižiūrėtojų. Kipriečiai mielai jums papasakos kuriuose restoranuose jie lankosi patys, patars ką būtina paragauti vienoje ar kitoje vietoje. Šia informacija su jumis mielai pasidalins ir turizmo centrų darbuotojai ar tiesiog gatvėje užkalbinti vietiniai žmonės.

 

Kitas būdas rasti gerą maistą siūlantį restoraną – stebėkite kur valgo patys kipriečiai. Jie paprastai vengia turistams skirtų restoranų ir renkasi vietas, kuriose patiekiamas skanus ir dažniausiai nebrangus tradicinis maistas.

 

Na, o jei išsirinkti restoraną vis dar sunku, galite pasiskaityti kitų lankytojų atsiliepimus programėlėje „TripAdvisor“. Tiesiog į paieškos laukelį įveskite vietovę kurioje esate, pasirinkite restoranų kategoriją ir tikrai atrasite sau priimtiniausią variantą.  Ši programėlė patogi ir tuo, kad galite ieškoti pagal valgymo laiką (pusryčiai, pietūs, vakarienė), virtuvę (tradicinis maistas, viduržemio šalių virtuvė, jūros gėrybės, graikiškas maistas ir pan.), kainas ir kitus norimus kriterijus. Taip pat nuotraukų galerijoje matysite kaip atrodo patiekalai ir kokio dydžio porcijos patiekiamos.

 

Sakoma, kad kelias į širdį eina per skrandį. Tuomet Kiprą jūs tikrai pamilsite!

Drag the flag to the desired point on the map
OK
For the convenience of users, providing personalized information, remembering personal preferences and site settings, our site uses cookies and other similar technologies. To use the site you must confirm your consent to use the specified technologies. Read more
Accept